Odaberite
Uređuje se mjesno groblje u Petrijancu – projekt vrijedan više od pola milijuna kuna

U općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja s ciljem podizanja razine komunalnih usluga i standarda.

Naime, nakon što je prošle godine obnovljeno mjesno groblje u Novoj Vesi, trenutno je u tijeku projekt parternog uređenja parcele groblja u Petrijancu.

Projekt vrijedan 550.937,50 kuna prijavljen je na natječaj LAG-a Sjeverozapad, a odobreno je sufinanciranje u iznosu od 252.000 kuna od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Općina Petrijanec dobila je 54 boda od mogućih 70.

Radovi na groblju obuhvaćaju kompletno razgrađivanje prednje postojeće i izgradnju nove kovane ograde s parapetom na jugozapadnom dijelu parcele, uz zadržavanje postojećih pješačkih ulaza uz grobnu kuću.

Postojeća drvena ograda zamijenit će se novom panelnom kovanom na južnoj i djelomično zapadnoj međi, uz zadržavanje postojećih ab stupova i parapeta, a izgradit će se i nove pješačke i pošljunčane staze. Projekt obuhvaća i izgradnju dviju opločenih staza unutar groblja s betonskim opločnicima na mjestu postojećih pošljunčanih, djelomično asfaltiranih i betonskih površina uz grobnu kuću, kao i sadnju nove žive ograde.

– Ovo je još jedan u nizu brojnih projekata na području naše općine, uz Aglomeraciju, energetske obnove javnih zgrada te uređenje brojnih prometnica. Cilj nam je stvoriti što bolje uvjete života za naše mještane, a uređena komunalna infrastruktura preduvjet je toga. Drago mi je što radovi na groblju idu svojim planiranim tijekom iako je bilo puno nepovoljnih vremenskih prilika i oborina. Imat ćemo dostojno mjesto vječnog počinka naših bližnjih – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec i dodao:

– Povukli smo od LAG-a Sjeverozapad maksimalan iznos koji je bio moguć natječajem, a to je 252 tisuće kuna. Ukupna investicija, uključujući nadzor, je 550.937,50 kn, što znači da smo gotovo 50 posto sredstava financirali ovim EU projektom. Sve ostale jedinice lokalne samouprave izgrađuju projekte vrijedne 6,6 milijuna kuna iz projekta koje su prijavile na LAG Sjeverozapad, dok je sufinanciranje LAG-a 3,4 milijuna kuna za te projekte.

Posavec je također istaknuo kako je riječ samo o trećini radova koji se namjeravaju izvoditi na groblju u Petrijancu.

– U proračunu za iduću godinu predložit ćemo obnovu grobne kuće, odnosno sanaciju fasade, limarije i unutrašnjosti te zamjenu keramike sanitarnog čvora, klimu hlađenje – grijanje princip, a predložit ćemo i druge dvije staze gdje se groblje proširilo da se također oploče betonskim opločnicima – kazao je Posavec i zaključio:

– U Općini nastavljamo i dalje pripremati projekte kako bismo se mogli prijavljivati za sufinanciranje na objavljene natječaje. Upravo se kroz europske projekte odvijaju velika ulaganja koja mijenjaju vizuru naše općine i čine je boljim mjestom za život. Zato nastavljamo i dalje raditi, kako bismo kvalitetnim projektima privukli što više europskog novca i uredili ovo naše mjesto.

Spomenimo da je Općina Petrijanec na sličan način 2019. godine uredila i obnovila  groblje u Novoj Vesi. Nakon obnovljenih groblja svakako da je jedna od prednosti i održavanje groblja – uklanjanje korova sa staza ili zimi snijega – od sada će biti puno lakše i u konačnici jeftinije.

 

 

Foto: obnova groblja u Petrijanecu

 

Foto: groblje Petrijanec prije obnove i slika zahvata

Skip to content