Odaberite
Obilježavanje 25. obljetnice VRO „Bljesak“

U okolnostima koje je uvjetovala pandemija koronavirusa svi se prilagođavamo i pokušavamo funkcionirati što je moguće bolje te se pridržavati odluka stožera kako nacionalnog tako županijskog i onih općinskih.

Ukratko , 25. obljetnica VRO „Bljesak“ bila je obilježena sukladno situaciji oko koronapandemije .

Povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO „Bljesak“ u organizaciji UDVDR-a Kluba Petrijanec zapaljeni su lampioni i položen je vijenac kao sjećanje na „Bljesak“. UDVDR Klub Petrijanec i Općina Petrijanec zajednički su izrazili  vječnu  zahvalu svim poginulih i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Da se prisjetimo,  vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije „Otkos 10“ iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije u kojoj je svoj veliki  doprinos  dao i nemali broj hrvatskih branitelja iz Međimurja. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a. VRO „Bljesak“ pokazala  je da su Oružane snage RH   spremne i sposobne same osloboditi svoj okupirani teritorij.

Obzirom na specifične okolnosti u kojima se nalazimo uslijed epidemije,  poručujemo  svima da ostanu doma.

Skip to content