Odaberite
Završetak EU projekta Recikliraj i profitiraj – izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području općina Maruševec i Petrijanec

Petrijanec, 28. veljače 2020. godine – U prostorijama Društvenog doma u Petrijancu održala se završna konferencija projekta „Recikliraj i profitiraj – izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području općina Maruševec i Petrijanec“.

Na konferenciji su predstavnici općina Maruševec i Petrijanec dali više informacija o njegovoj provedbi i odrađenim aktivnostima. O projektu su govorili načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, a konferenciju je pratio i zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač.

Projekt je financiran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 sukladno Pozivu koji je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta Recikliraj i profitiraj iznosi 565.088,24 kune, od čega se 85 posto financira bespovratnim sredstvima Europske unije, u iznosu od 480.324,98 kuna. Na završnoj konferenciji istaknuto je kako projekt doprinosi unapređenju kvalitete života u lokalnoj zajednici na području općina Maruševec i Petrijanec, uključuje stanovništvo na način koji uvažava i doprinosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promiče načela dobrog upravljanja i suradnju s civilnim društvom.

-Kroz projekt su se za građane pripremili i dostavili leci i plakati, snimili radijski i televizijski spotovi koji promoviraju održivo gospodarenje otpadom, a osim građana u aktivnosti projekta uključena je i mlađa populacija, učenici s područja naših škola  – izjavio je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša prilikom predstavljanja projekta te je dodao kako općine projektom žele povećati postotak domaćinstava koja u potpunosti razumiju i podržavaju razvrstavanje otpada na kućnome pragu, odnosno recikliranje te imaju pozitivan stav prema odgovornom postupanje s otpadom koje osim pravilnog razvrstavanja otpada podrazumijeva i sprečavanju nastanka otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje.

-Već nakon provedbe dijela projekta Općina Maruševec je zadovoljna njegovim učincima jer smo kod naših građana pobudili svijest za što većim odvajanjem otpada i time poboljšavanju komunalni standard prvenstveno sebi, a potom i svojoj Općini jer u protivnom bismo morali svi zajedno plaćati kazne koje je Europska unija propisala, naglasio je tom prilikom načelnik Damir Šprem te istaknuo kako je Općine Maruševec krenula pripremati projekt izgradnje reciklažnog dvorišta kako bi smanjili povećanje otpada u okolišu.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec dodao je kako je jedan od rezultata projekta zasigurno i povećani postotak razvrstavanja svih vrsta otpada u odnosu na komunalni otpad. -Na tragu ovog projekta Općina Petrijanec je prijavila još jedan projekt za nabavku spremnika za odlaganje plastike koje će dobiti svako domaćinstvo na području općine koji bi trebali stići u prvoj polovici ove godine, dok se problematični otpad besplatno prikuplja u mobilnom reciklažnom dvorištu svake četvrte srijede, četvrtka i petka, dok se glomazni otpad prikuplja u dvorištu Općine Petrijanec svaki radni dan, rekao je načelnik Posavec. 

Cilj provedbe projekta Recikliraj i profitiraj je povećanje svijesti javnosti o važnosti i načinu održivog gospodarenja otpadom u cilju povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, kao i manjom količinom otpada koji se odlaže na odlagalište.

 

Skip to content