Odaberite
Ulica Butina uređena za 1,75 milijuna kuna sufinanciranih iz Europskih fondova

Načelnik Općine Željko Posavec i predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić s gostima su obišli novouređenu Ulica Butina u naselju Petrijanec. Radi se o projektu koji je odobren iz mjere 7.2.2. – „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“.

Provedbom ove mjere rekonstruirana je Ulica Butina koja je od veće važnosti na području Općine Petrijanec i istovremeno jedna od najprometnijih. Naime, radi se o području koje spaja centralni trg općine s mjesnim grobljem, ali povezuje i liječničku te stomatološku ambulantu, vatrogasni i društveni dom, crkvu i pastoralni centar. Ulica je rekonstruirana u duljini od 620 metara, a izvedeni su radovi i na gradnji kanalizacijskih priključaka te na postavljanju LED rasvjete.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u prosincu 2017. godine za ovaj projekt odobrila je 1.750.437,25 kuna. Iznos od 85 % osiguran je iz Europskog poljoprivrednog fonda, a 15% proračuna Republike Hrvatske. Realizacija je to Mjere 07 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske na području Općine Petrijanec. Točnije, radi se o Mjeri 7, Podmjeri 7.2. – Ulaganja u izradu, poboljšanje i proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije – provedba tipa operacije 7.2.2. „Ulaganja u građenje nerazvrstan cesta“. Načelnik Općine Petrijanec ugovor o financiranju s ravnateljicom Agencije potpisao je u veljači prošle godine, a u rujnu je izabran najpovoljniji izvođač radova – Niskogradnja Huđek iz Petrijanca. Vrijednost ugovorenih radova je 1.786.437,25, s uključenim PDV-om.

– Rekonstrukcija ove ulice bila je prijeko potrebna što najbolje znaju mještani. To je samo još jedna u nizu mjera na području Općine Petrijanec kojom se nastoje iscrpiti sredstva Europske unije za realizaciju projekata, a posljedično i smanjiti depopulacija naselja kao i povećati životni standard stanovnika općine Petrijanec. Sama prometnica će podignuti razinu komunalne opremljenosti koja je preduvjet za daljnji razvoj i napredak navedenog područja. Za navedenu prometnicu ovih je dana izdana Uporabna dozvola – istaknuo je načelnik Posavec.

 Opći cilj projekta:

Rekonstukcija nerazvrstane ceste Butina u naselju Petrijanec sa pripadajućom kanalizacijom i signalizacijom kako bi se unaprijedila kvaliteta života u naselju Petrijanec te posljedično smanjila depopulacija u naselju.

Specifični cilj:

  • Unaprijeđen i uravnotežen teritorijalni razvoj naselja Petrijanec
  • Osiguravanje kvalitetnije i brže povezanosti unutar naselja i cjelokupne općine Petrijanec
  • Povećanje sigurnosnog prometovanja za sve sudionike prometa u naselju Petrijanec

OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:

Postignut razvoj naselja Petrijanec

Osigurani pristup društvenim uslugama i resursima naselja i Općine Petrijanec – rekonstruiranu cestu koja spaja centralni trg Općine (Trg. sv. Petra) na kojem se nalazi zgrada sjedišta Općine Petrijanec (kulturno dobro) sa mjesnim grobljem na sjeveru. Omogućava dostupnost i povezuje zdravstvenu i stomatološku ambulantu, vatrogasni i društveni dom, crkvu i pastoralni centar.

Povećana sigurnost prometa – 620m nerazvrstane ceste Butina rekonstruirano te stavljeno u funkciju za obavljanje prometa u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

 

UKUPNA VRIJENOST PROJEKTA:

Ukupna vrijednost projekta: 1.833.301,25 kn sa PDV-om (uključena projektna dokumentacija i nadzor).

Udio sufinanciranja: 85% EU, 15% RH

RAZDOBLJE PROVEDBE ULAGANJA: 24 mjeseca od datuma donošenja Odluke o dodjeli sredstava

Galerija: Ulica Butina prije rekonstrukcije i obnove:

Otvorenje Ulice Butina:

Izgled Ulice nakon rekonstrukcije:

 

Skip to content