Odaberite
Općina Petrijanec jedna od najtransparentnijih u Republici Hrvatskoj!

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina). Prema najnovijim podacima koji se odnose na istraživanje proračunske transparentnosti provedeno u razdoblju studeni 2018. – ožujak 2019., većina jedinica lokalne samouprave popravilo je svoje ocjene za transparentnost, ali neki i dalje izbjegavaju otvoriti svoje financije javnosti.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2017., polugodišnje izvršenje proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračun za građane za 2019. godinu.

Na svečanosti proglašenja najtransparetnijih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave bili su i predstavnici iz Varaždinske županije, načelnik općine Petrijanec Željko Posavec, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač  i zamjenik načelnika Mario Klapša, svi redom dobitnici najviše ocjene za transparentnost.

Posebno je dojmljiva ocjena pet za općinu Petrijanec koja je prošle godine ocjenjena s ocjenom jedan (1) čime je bila svrstana u jednu od najlošijih općina u Hrvatskoj. Podatak je tim gori ako se uzme u obzir činjenica da je prijašnjih godina, u mandatima prethodnog načelnika općina imala i ocjenu nula (o), odnosno nije objavljivala ni jedan dokument potreban za ocjenjivanje.

Dolaskom novog načelnika Željka Posavca, situacija se bitno popravila i općina je sad u društvu najtransparentijih općina Hrvatske.
– Transparentnost je u našoj općini postala vrlo važan segment razvoja općine. Provodimo 23 projekata vrijednih 11 i pol milijuna kuna, a sve je savršeno čisto zbog čega smo podigli razinu transparentnosti. Hvala Jedinstvenom upravnom odjelu koji je pripremao svu potrebnu dokumentaciju zbog koje je ovo prvo takvo priznanje Općini Petrijanec od kad Institut vodi transparentnost proračuna, od 2011. godine kazao je načelnik Posavec.

Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada svake lokalne jedinice, stoga je i ovo priznanje od izrazito velike važnosti za našu općinsku upravu, naše mještane ali i investitore kako bi dobili potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Samo da podsjetim, 2015.godine je bila razina nula. U segmentu proračuna i transparentnosti jako smo puno napredovali s obzirom na dugove i sve ostale probleme koje nam je ostavila bivša vlast. Na ovaj način našim mještanima nudimo potpuni uvid na koji se način postupa s novcima poreznih obveznika – ističe Posavec

Grad Lepoglava i općina Maruševec zadržali su najvišu razinu transparentnosti dobivši ocjenu odličan (5) i svrstali se uz najtransparentnije jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Iako nisu bili na svečanosti dodjele priznanja, najvišim ocjenama uz Lepoglavu, Petrijanec i Maruševec ove su godine proglašeni Varaždinska županija, u kategoriji jedinica regionalne samouprave, te gradovi Varaždin, Ivanec, Ludbreg i Varaždinske toplice te općine Bednja, Breznica, Cestica, Gornji Kneginec, Sveti Ilija,  Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec i Vinica.

 

Skip to content