Projekt okrupnjavanja i navodnjavanja na području općine Petrijanec

0
694

Jedan od velikih projekata na području Općine Petrijanec jest svakako provedba projekta okrupnjavanja i navodnjavanja zemljišta. Na općinskom području je oko 4.200 ha poljoprivrednog zemljišta, pri čemu je za komasaciju odnosno okrupnjavanje pogodno gotovo 3.500 hektara, dok je za izgradnju sustava navodnjavanja pogodno sveukupno oko 1.700 ha zemljišta.

Uzme li se u obzir činjenica da na općinskom području djeluje tristotinjak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pri čemu se 50-ak obitelji bavi velikom i ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom i kao jedan od najvećih svojih problema u svakodnevnoj proizvodnji ističu upravo usitnjenost poljoprivrednog zemljišta.

Već spomenutih 4.200 ha poljoprivrednog zemljišta raspoređeno je na više od 12 000 parcela površine oko 0,3 ha, a na za to pogodnih 3.500 ha komasacijom i spajanjem parcela mogle bi se ostvariti površine od minimalno 2, 3 ili više ha. Na tako velikim površinama mogla bi se postići daleko veća profitabilnost poljoprivredne proizvodnje.

Ozbiljne poljoprivredne proizvodnje nema bez kvalitetnog sustava navodnjavanja, koji bi se lako mogao uspostaviti na petrijanečkom području na oko 1.700 ha zemljišta. Naime, u blizini je akumulacijsko jezero iz kojeg voda derivacijskim kanalom dolazi do HE Varaždin, te postoje idealni uvjeti za izgradnju sustava za navodnjavanje vodom iz tog kanala, po sličnom principu kao što je već ostvareno u susjednoj Sloveniji (Općina Gorišnica).

Ukupna vrijednost projekata komasacije i navodnjavanja za navedenu površinu iznosi oko 70 milijuna kuna. Sredstva se mogu osigurati iz Europskih fondova koji takve projekte najčešće sufinanciraju sa 75 % iznosa. Općina Petrijanec je napravila veliki korak te ishodila katastarski operat područja općine Petrijanec od strane Državne geodetske uprave, te time otišla daleko po pitanju okrupnjavanja i navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Čitav projekt podržao je Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na radnom sastanku održanom prije mjesec dana u Zelendvoru.

Podršku Planu ukupnog razvoja Općine Petrijanec, a naročito navedenim kapitalnim projektima dao je i sam premijer Andrej Plenković u razgovoru sa načelnikom Općine Petrijanec Vladimirom Kurečićem.