Prevencijom do zdravlja

0
372

U utorak 17.05.2017. godine obilježen je Svjetski dan hipertenzije u Društvenom domu u Petrijancu. Za sve zainteresirane mještane naše Općine predavanje je održala dr.Tanja Sakač, a nakon predavanja mještani su mogli prekontrolirati krvni tlak, te dobili brošure o pravilnoj prehrani kako bi mogli bolje i kvalitetnije prilagoditi prehranu ovoj podmukloj i opasnoj bolesti.
Hipertenzija ili povišeni krvni tlak je tiha podmukla bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija predstavlja globalnu epidemiju i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i onesposobljenost na globalnoj razini. Prema procjenama, četiri od deset odraslih osoba u svijetu starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišen krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa.
Danas je vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za kućno mjerenje tlaka, međutim treba podići razinu svijesti opće populacije o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka.

Također, u suradnji sa Poliklinikom sv.Nikola uspješno su organizirani i preventivni pregledi vida u Novoj Vesi i Petrijancu. Pravovremenom prevencijom i usvojenim zdravim životnim navikama možemo doprinjeti očuvanju zdravlja.