Odaberite
Obilježena obljetnica 104. brigade u Zelendvoru

U Zelendvoru je u petak 2. rujna svečano obilježena 25. obljetnica prvog postrojavanja prve naoružane postrojbe 104. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske.

Obljetnicu prvog postrojavanja u Zelendvoru i ove su godine organizirali Općina Petrijanec te Udruga pripadnika 104. brigade.

Tradicionalnom okupljanju i druženju nazočilo je pedesetak veterana na čelu s prvim zapovjednikom ove brigade i predsjednikom njihove udruge pukovnikom Ivanom Rukljićem.

Zajedno s načelnicima općina Petrijanec i Vinica, položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje i održali prigodne govore.

Brigada je osnovana početkom svibnja 1991. godine,  pripreme za postrojavanje trajale su sve do konca kolovoza da bi brigada 30. kolovoza po prvi puta bila postrojena u Zelendvoru. Kroz brigadu je prošlo 12.500 ljudi, no nažalost tridesetorica pripadnika su poginula, dok je njih 157 ranjeno.

Načelnik Vladimir Kurečić rekao je da se ovim okupljanjem prisjećamo  teških ali i slavnih vremena, navodeći sve zasluge 104. Gardijske brigade u Domovinskom ratu, od oslobođenja Varaždina i Bjelovara te kasnijeg uključivanja u druge postrojbe koje su sudjelovale u ratnim operacijama u Slavoniji.

Općina svake godine organizira obilježavanje postrojavanja jer je postrojba po prvi puta postrojena na području općine Petrijanec, a osim toga, velik broj mještana općine također je bio pripadnik 104. brigade.

Skip to content