Odaberite
Uspješna europska priča u Petrijancu

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  provodi Program aktivacije žena u lokalnoj zajednici „Zaželi!“. Zapošljavanje se provodi u obliku javnog rada u koji je uključeno 2.594 žene na području čitave Hrvatske. Riječ je o zapošljavanju u trajanju do 6 mjeseci u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna ove godine, uz nedavno službeno odobren produžetak do kraja godine. Cijeli program provodi se u suradnji s partnerima, odnosno lokalnom zajednicom, općinama i gradovima, te različitim udrugama poput Crvenog križa i Caritasa.  Financiranje je osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

Na području Općine Petrijanec u sklopu mjere javni rad –pomoć zajednici uključeno je sedam dugotrajno nezaposlenih žena, a to su: Božica Domjan, Anica Šipek, Ivanka Majcenović, Alenka Kereži, Anica Mikulek i Sejda Ageljić koje brinu za ukupno pedeset starijih osoba.

Ovim  se projektom u Općini Petrijanec nastavlja skrb o osobama treće životne dobi koja je na visokoj razini još od 2006 godine kada je pokrenut program dnevnog boravka i pomoći u kući za starije osobe.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete življenja starijih korisnika socijalne skrbi te ostalih osoba starije životne dobi kroz izvaninstitucionalne oblike skrbi u lokalnoj zajednici.

Dnevni boravak za starije osobe u Majerju otvoren je za sve starije osobe koje žele doći na druženje uz mogućnost sudjelovanja u aktivnostima poput igranja društvenih igara, pikada, visećeg kuglanja, izrade ručnih radova uz ugodan razgovor u domaćem okružju.

Dodatna aktivnost u pružanju skrbi za osobe treće životne dobi je organizirani prijevoz kombi vozilom do Opće bolnice, zdravstvenih laboratorija i ostalih institucija u Varaždinu čime  se  izravno povećava mobilnost starijih osoba i njihova kvaliteta života.

Organizirane aktivnosti dnevnog boravka uspješno su provedene i u sklopu projekta Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom „Uključimo se kroz generacije„ čiji je nositelj projekta bila udruga umirovljenika Općine Petrijanec, a glavni organizator Općina Petrijanec.

U nadolazećem razdoblju već se planiraju novi projekti  čija će provedba imati pozitivan utjecaj kod sudjelovanja starijih osoba u društvenom životu lokalne zajednice, povećanju kvaliteta socijalnih usluga za starije osobe u svrhu prevencije i smanjenja socijalne isključenosti starijih osoba kao socijalno osjetljive skupine.

„Posao u ovom programu za mene znači jako puno, jer sam već osoba u godinama i teško je bilo za očekivati da ću dobiti posao. Čovjek kad radi osjeća se korisnim i sretnim“ poručila je korisnica programa „Zaželi!“ gospođa Anica Mikulek koja pomaže starijim osobama u Novoj Vesi Petrijanečkoj.

„Ja sam kroz ovaj posao dobila priliku za novo radno iskustvo koje  će produljiti moj radni staž i omogućiti mi da steknem uvjete za mirovinu, zato sam izuzetno zahvalna svima koji sudjeluju u provedbi programa. Posjećujem starije osobe u mojoj zajednici i nastojim im pomoći u svakodnevnom životu što ovaj posao čini humanim i korisnim na obostrano zadovoljstvo nas zaposlenih i starijih osoba rekla  je gospođa Božica Domjan koja posjećuje starije osobe u Družbincu i Petrijancu.

Skip to content