Odaberite
Natjecanje zaprežnim špricama Nova Ves 2016

U nedjelju,  3. srpnja 2016. u Novoj Vesi  Petrijanečkoj u Općini Petrijanec održalo se sedmo vatrogasno natjecanje  zaprežnim  špricama.

Ovo izuzetno zanimljivo natjecanje starom špricom iz davne 1870. koju je DVD Nova Ves  1921., kada je osnovano društvo, darovao grof Bombelles, vrlo uspješno organiziraju  članovi DVD Nove Vesi  i jedino je ovakvo natjecanje u cijeloj našoj županiji. Zahvaljujući njima naše malo mjesto bogatije je za vrlo lijepu manifestaciju koja se sada već tradicionalno održava u Novoj Vesi u sklopu Dana općine početkom srpnja. Natjecanja su započeli najmlađi vatrogasci-djeca u dobi od 6 do 12 godina  u 14 sati. Ekipu čini 9 natjecatelja u kojoj po 3 para nose vodu u kantama i njome pune  brentače, a treći natjecatelj mlazom ruši limenku postavljenu na stupu. Nastupilo je ukupno  14 ekipa i to 4 ekipe djevojčica i 10 ekipa dječaka. Vrlo uvježbano, ozbiljno i složno ekipe najmlađih odradile su svoj dio. Po završetku njihova natjecanja  podijeljena su im priznanja, a najboljima medalje i pehari.

U kategoriji dječaka najbolja je bila ekipa DVD Tužno, slijedi DVD Nova Ves, DVD Kuršanec 1, DVD Kuršanec2, DVD Zbelava, DVD Svibovec Podravski, DVD Ladanje Donje, DVD Nova Ves 2, DVD Gojanec i DVD Majerje.

U ženskoj dječjoj ekipi najbolje su bile djevojčice DVD Ladanje Donje, slijedi DVD Nova Ves, DVD Svibovec Podravski i DVD Zbelava.

Nakon toga uslijedilo je natjecanje ženskih i muških ekipa. Sudjelovale su 4 ženske i 11 muških ekipa. Prva je  nastupila ženska ekipa domaćina i vrlo vješto i brzo, pridržavajući se svih zadanih pravila, odradila je zadatak. Da to i nije tako jednostavno kao što nam se učinilo po njihovoj prezentaciji pokazalo se u nastavku natjecanja. Naime nakon što zapovjednik podnese izvješće o svojoj ekipi cijela ekipa gura špricu do zadane udaljenosti, vješto i brzo montiraju vatrogasno crijevo, ručno kantama pune spremnik i ručnim pumpanjem tjeraju vodu mlaznicom da bi jedan od natjecatelja odradio najteži dio zadatka koji se sastoji od više dijelova. Najprije mlazom mora oboriti jedan čunj, nakon toga ciljanjem u okrugli otvor na ploči pokrenuti zvučni i svjetlosni signal, potjerati loptu uvis zadanom podlogom i na kraju srušiti preostale čunjeve. Vježba završava onog trena dok jedan od članova ekipe pokupi sve čunjeve i dotrči s njima do šprice. Cijelo natjecanje odvija se pod budnim okom osposobljenih sudaca koji prate poštuju li natjecatelji pravila i bilježe vrijeme za koje je pojedina ekipa odradila zadatak.

Natjecanje se održalo, kao i proteklih godina na rukometnom školskom igralištu . Izvrsna organizacija svake godine podiže ovo natjecanje na višu razinu zanimljivim sadržajima. Posjetitelji mogu uživati u zabavnom parku koji je smješten tik do igrališta, osvježiti se hladnim napicima i nešto fino pojesti iz bogate  ponude restorana „Gaj“ i po povoljnoj cijeni kupiti srećku za vrlo bogatu tombolu.

Za uspjeh ovog natjecanja uz dobru organizaciju neophodni su i natjecatelji. Ovim putem zahvaljujem brojnim ekipama (kojih je svake godine sve više ) na dolasku, jer bez njih ovo natjecanje ne bi bilo moguće.

Natjecanje je završilo u 20 sati svečanim postrojavanjem svih natjecatelja. Nakon državne i vatrogasne himne natjecateljima su uputili par riječi i čestitke predsjednica Vatrogasne zajednice općine Petrijanec gospođica Nataša Šincek, tajnik Županijske vatrogasne zajednice gospodin Zvonko Videc, VD zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice gospodin Dejan Ivanušec , predsjednica Vijeća mjesnog odbora Nove Vesi gospođa Ružica Marčec i načelnik Općine Petrijanec gospodin Vladimir Kurečić. Uslijedila je podjela priznanja svim natjecateljima i proglašenje pobjednika sedmog kupa .

U muškoj kategoriji ove godine najbolji su bili članovi DVD Savska Ves, drugo mjesto osvojilo je DVD Kuršanec, treće mjesto DVD Vidovec, čevrto  DVD Svibovec Podravski, peti su bili članovi DVD Sveta Marija, šesti DVD Gojanec, sedmi DVD Majerje, osmi DVD Nova Ves, deveti članovi UDVDR Petrijanec, deseti DVD Ladanje Donje i jedanaesti DVD Petrijanec.

U ženskoj kategoriji najbolje su bile članice domaće ekipe DVD Nova Ves, drugo mjesto osvojile su članice DVD Maruševec, treće DVD Kuršanec i četvrto slovenska ekipa PGD Desinci. Nakon toga izvučeni su najsretniji dobitnici najvrednijih nagrada. U nastavku je uslijedilo druženje uz ples i pjesmu.

U malim lokalnim sredinama nedostaje zanimljivih sadržaja i događanja koja bi okupljala mještane , a posebice mlade. S ponosom ističem da  vatrogasci DVD Nove Vesi u želji da nešto dobro i lijepo naprave za svoje mjesto organizacijom ovog vrlo zahtjevnog natjecanja već sedmu godinu za redom pružaju zanimljiv sadržaj svojim mještanima i zaslužni su što se za našu malu Novu Ves  zna u mnogim mjestima Hrvatske , ali i susjedne Slovenije. Veliko hvala sudionicima, organizatorima i pokroviteljima za nesvakidašnji, zanimljiv i lijep događaj.

Ružica Marčec

Skip to content