Odaberite
Međugeneracijska solidarnost u dječjem vrtiću

Povodom završetka pedagoške godine uobičajeno je u Dječjem vrtiću „Dječji svijet“ u Petrijancu održavanje završne priredbe za roditelje, nakon čega organiziramo druženje djece, roditelja i odgajatelja. Ove godine uobičajeni program proslave proširen je aktivnim sudjelovanjem roditelja, djece, članova obitelji djece i odgajateljima u 1. Tradicionalnim igrama te suradnjom s Udrugom umirovljenika u sklopu projekta „Uključimo se kroz generacije“.
U srijedu, 10. lipnja 2015., na prostoru igrališta dječjeg vrtića okupila su se sva djeca i odgajatelji. Uz mnoštvo djece, njihovih roditelja i najbližih članova obitelji, događaju su prisustvovale i žene iz Udruge umirovljenika Općine Petrijanec. Tako su se djeca i njihovi roditelji, odgajatelji kao i gosti iz Španjolske uz pomoć članica Udruge upoznali s načinom izrade tradicionalnih predmeta  poput tradicionalnih cekera, cvijeća od papira, vezenih slika.
Istovremeno  korisnice Dnevnog boravka za starije osobe u Majerju  Katarina Mužek i Bernarda Herceg poklonile su Dječjem vrtiću vezene slike motiva bajki, kojima će vrtić upotpuniti zbirku tradicionalnih rukotvorina izloženu u svom prostoru.
Događaju je prisustvovalo 70-tak djece polaznika vrtića, oko 300 odraslih osoba, roditelja djece i članova njihovih obitelji, te sudionici projekta EU S.E.L.F (Sharing education and learning with families) iz dječjeg vrtića EEI Zaleo iz Madrida. Svi sudionici bili su zadivljeni vještinom izrade tradicionalnih predmeta članica Udruge umirovljenika Općine Petrijanec, te su se s velikim interesom uključili i pokušali izraditi tradicionalne predmete, savladavajući početne vještine izrade cekera, cvijeća od papira i vezenih slika.
U ime Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ zahvaljujemo Udruzi umirovljenika Općine Petrijanec , voditeljici projekta    „Uključimo se kroz generacije“ Silviji Šincek Humek i  članicama Udruge umirovljenika  koje su svojim aktivnim sudjelovanjem pridonijele proširenju sadržaja rada međugeneracijske solidarnosti.
Glavni ciljevi u projektu su obogaćivanje društvenog života osoba starije životne dobi, mogućnost sudjelovanja u društvenom životu lokalne zajednice, povezivanje većeg broja udruga i institucija od društvenog značaja, promicanje volonterstva te poticanje međugeneracijske solidarnosti.

Skip to content